Wina organiczne i biodynamiczne

uprawa organiczna winorśli – to uprawa naturalna,  prowadzona ściśle wg wymagań danego ekosystemu, a więc wymagająca gruntownej znajomości zjawisk zachodzących w środowisku. Producenci win tego typu nie stosują profilaktycznie chemicznych środków ochrony roślin, a nawozy i użyźniacze są wyłącznie pochodzenia naturalnego, swoją nazwę wzięła od nawożenia organicznego.

Bonterra Cabernet 2006, wino czerwone wytrawne, Kalifornia, poj.0,75l, alk. 14%, 

Bonterra Chardonnay 2005, wino białe wytrawne, Kalifornia, poj.0,75l, alk. 13,5%, 

Ecco Marques de Vittoria 2008, wino czrwone wytrawne, Hiszpania, poj.0,75l, alk. 12,5%, 

Mala Coste 2004, wino czerwone wytrawne, Francja, poj. 0,75l, alk. 14%, 

Cecchi Chianti 2006, wino czerwone wytrawne, Włochy, poj.0.75l, alk. 12,5%,

Tormenta Cabernet 2007 Reserve, wino czerwone wytrawne, Chile, poj. 0,75l, alk. 14%, 

Rasula, Cabernet Sauvignon, wino czerwone wytrawne, Włochy, poj. 0,75 l, alk. 14%

cascCasc Cabernet 2005, wino czerwone wytrawne, Kalifornia, poj. 0,75l, alk. 14.7%, 

.

.

.

.

Rubicon 2005, wino czerwone wytrawne, Kalifornia, poj. 0,75l, alk. 14.5%,  

Ijalba Crianza 2005, wino czerwone wytrawne, Hiszpania, poj. 0,75l, alk. 13 %, 

 

uprawa biodynamiczna winorośli –  prace w winnicy planowane są w zależności od faz księżyca i układu planet, a kompost pochodzi głównie z odpadów po corocznym przycinaniu winorośli po zbiorach. Gleba jest zasilana preparatami homeopatycznymi sporządzanymi na bazie ziół uprawianych w obrębie winnicy. Szczególna troska nie dotyczy tylko uprawy winorośli, ale również winifikacji czyli produkcja wina (np. w trakcie maceracji i fermentacji moszczu stosuje się tylko naturalne drożdże – w odróżnieniu od tych kultywowanych sztucznie czy też modyfikowanych genetycznie).

Fetzer Chardonnay/Viognier 2005, wino białe wytrawne, Kalifornia, poj.0,75l,alk. 13,5%, 

Fetzer Zinfandel 2006, wino czrwone wytrawne, Kalifornia, poj. 0,75l, alk.13,5%, 

Fetzer Zinfandel/Shiraz 2005, wino czerwone wytrawne, poj. 0,75l, alk. 14,5%, 

.

.

Francuskie wina ekologiczne (zwane również biologicznymi) rozpoznaje się po znaczku AB (skrót od zwrotu Agriculture Biologique – Rolnictwo Ekologiczne), ale nie jest on obowiązkowy.

Wina pochodzące z upraw biodynamicznych, najczęściej mają one na butelce znak Demeter, zaś te, które są w trakcie przechodzenia na uprawę biodynamiczną – znak Biodyn.

logo-wino-eko-i-biodynamiczne